Szeretettel köszöntelek oldalamon!

Szeretettel köszöntelek oldalamon!

2013. február 21., csütörtök

Így kirándulunk mi

 Az idei első sétánk. Annyira kellett ez már. Gyönyörű napsütésben indultunk, bár a levegő meglehetősen hűvös volt. Egyszerűen hihetetlen hogy ha süt a nap, minden megtelik élettel. Tél végén is fantasztikusan zöldek a dombok, egészen más arcát mutatja ilyenkor mint az állandó szürkeségben.
Így kirándulunk mi. 
Először is az angol ezeket így hívja: country walk. A trip-kirándulás szót a többnapos kiruccanás esetén mondják . Véletlen akadtunk rá ezekre a kiadványokra, túraboltokban , könyvesboltokban kapható. Az interneten is található rengeteg útvonal, van miből választani. Lehet kapni nagy térképeket is, bár ezek számomra nagyon bonyolultak. A könyvben minden jól le van írva, hol kell parkolni, merre van toilet, hol lehet étkezni, teázni. Nagyjából milyen a terep, lehet-e babakocsit vagy tolókocsit használni. Lehet választani a rövidebb sétákat vagy  egészen nagy túrákat is. Mindenhez megadja kb. mennyi időt vesz igénybe és milyen nehézségű a terep. Mi az időtartamot egyáltalán nem vesszük figyelembe, az útvonal kibogarászása , a fordítgatás, a fényképezés miatt sokszor órákkal tovább tart a menet. Határozottan kalandtúra jellegű az egész, mert turista jelek nincsenek. Rá kellett jönni az ízére.
Magánterületen kell menni ahol ilyen oszlopok jelzik merre is mehet a nép. Elég szellősen vannak elhelyezve.Mindenhol jelzik, hogy szabadon lehet-e engedni a kutyákat. Ha farmon keresztül vezet az út a kutyákat meg kell kötni természetesen. Vannak olyan kiírások is, hogy  száron kell vezetni őket, kivéve ha a tehéncsorda üldözésbe kezd. Szaladtunk már mi is ló elől, nem árt óvatosnak lenni. Vagy menjünk libasorban ha nő a gyep. Rettentő vicces időnként.
Nagyon sokszor az ilyen végtelen hosszúságú kőfalon kell átkelni. Ezeket anno speciális tecnikával, kötőanyag nélkül építették. Ez egy stone stile- kő lépcsős átjáró.
Ez itt egy kissing gate. Először fogalmunk sem volt milyen kapuról lehet szó. Egy ember fér csak át rajta, abszolút birkabiztos. Túlsúlyos túrázók kissé nehezen tudják használni, igaz ők nem is járnak ilyen helyeken. Legfőképpen idősekkel találkozunk szuper felszerelésben, nagy hátizsákkal rendszerint. 60 év és efelett, fantasztikus ezt látni, mindig nagyokat köszönünk egymásnak.
Ez itt egy wooden stile, falépcsős átjáró. Van olyan is mikor létra van ha magas a fal, tetején kiskapu, biztos ami biztos nehogy átjusson más csak az ember.
Ez a kedvencem, squeeze stile nem is tudom, hogy magyarul hogyan fordítjuk. Squeeze mint présel, összenyom.
 Tényleg úgy kell átpréselni magát az embernek a kövek között. 
A kirándulós  feelinghez hozzátartozik a hatalmas dagonya. Rutintalan kezdőként a sáros bakancsunkban kellett beülni a kocsiba, most már van váltócipőnk.
 Vastag mohatakaró borít szinte mindent, amit meg kell tapogatni természetesen. Fantasztikus érzés ahogy belesüpped a kezünk.
 Nemsokára pedig megszületnek a kisbirkák, jön a lambing season.

15 megjegyzés:

Szentpyr írta...

De jó volt! Köszönöm!

Clinique-Bogi írta...

Még sok-sok ilyen beszámolót szeretnék. :) Köszi

Névtelen írta...

Én si köszönöm szépen ezt a kis virtuális túrát.

Üdvözlettel:
Veréb Andi
Szolnokról

anyahajó írta...

Mennyire jó, hogy arrafelé már zöldül minden!

Cserny Cherry Ildikó írta...

Ahhh, nagyon jó volt...mi csak csendben sóvárgunk. :)

betti írta...

Csatlakozom az előttem szólókhoz:) Nagyon jó volt ez a virtuális kirándulás!

Emőke írta...

Nagyon hangulatos volt,jól esett olvasni,ehez a remek képek is hozzájárultak.
Meg kell jegyeznem,hogy óóóóóóóó az az "udvarház"akár egy Bronte,Austen,Elliott regény színhelye.Elbűvölő!
Köszönöm az élményt!

Mammka írta...

De jól esett!!!!!!!Én is kérem az ilyen beszámolókat!!!!!Nyáron Erdélybe készülünk, na,onnan is lesz sok csodás fotó.:)

Szera írta...

Szépséges messzeség!

Nina írta...

Ok, az előző bejegyzéshez írtam a kommentet, amit részben ide szántam :))
Szóval, ezek a fotók képrázatosak, nagyon tetszenek, szinte érezni a jó kis vidéki friss levegőt! Tetszik az építészetük nagyon, ezek az angolok tudnak valamit :)
Csodás képek, köszi!

Szilvi írta...

Köszönöm lányok, nagy mosoly mikor látom, hogy írtok. Megpróbálok majd tematikusan összeszedni pár dolgot az itteni dolgokról,van már bőven tapasztalat és bizony nem csak a kilométerben nagy a távolság. Azért fontos megjegyezni nem kell szégyenkeznünk csak itt éppen mások az adottságok.

evikusz írta...

Jaj, de szép! Köszi a képeket és az infokat! Nagyon érdekes helyek és átkelők ezek :D

Noryta írta...

A sheffield-i életemre emlékeztet. Én South Yorkshire-ban kirándultam sokat a Peak District-ben. Mindig szívesen jövök hozzád nosztalgiázni. Köszönöm! :)

Betti írta...

Mi tagadás, tudtok kirándulni! :-)
Szép helyeken jártatok!

Krisztina írta...

De gyönyörűek a kisbirkák. No és ez a kerítésrendszer! Nálunk is kialakulhatna ez a hagyomány. Szeretem a természettel harmonikus életet.
Mit jelent a lambing season kifejezés?